Un gand

Nu stiu ce vreau de la viata,dar stiu ca nu vreau sa mint viata.

Asa cum iubesc copil nascut din mine,asa iubesc si copiii viitorului meu sange,oriunde voi fi.
Acesta este respectul pt natura si viata.

"Cu timpul inveti ca a scuza e ceva ce poate face oricine,
dar ca a ierta, asta doar sufletele cu adevarat mari o pot face."

"Nu judeca . Oricine este doar el însusi . "

Asta-i frumusetea inteligentei: ca nici unul nu se cere a fi ca altul, fiind in acelasi timp apropiati.

"În mijlocul teoremelor şi ecuaţiilor, nu uitaţi omul!"

"Scopul vietii nu are nici o legatura cu ceea ce obtii tu de la ea,ci are de-a face numai cu ceea ce pui tu in ea."

Cand cutez sa privesc in jurul meu sa vad iubirea,invatasem deja iubirea de la mine insami.

Pentru a vedea proprietatile lucrurilor nevazute,
pastreaza-ti capacitatea de a trai paralel prin simtire si ratiune in acelasi moment de viziune.

"La preţul zilei se vând conştiinţele şi sunt cumpărate sentimentele. Diferenţa de preţ nu înseamnă şi diferenţă de calitate."

Viziune larga asupra vietii din mine- asta-i fericirea mea.






vineri, 16 septembrie 2011

Țigani

poate va intereseaza si pe voi,daca aveti rabdare sa cititi.
comentariu de aici

tiganii sunt efectele “civilizatului”,ce noi il vedem in noi si nu in ei;
caci ei ne arata ca paiul din ochiul nostru sunt ei,si noi tot ignoram asta cautand paiul in ochiul lor;
tiganul face “misto” de “civilizatul” din tine, aratandu-ti:vezi,cat te tine?vezi ce este “civilizatul” cand nu te mai vezi atat de departe de mine?
ne este frica de imaterialitatea acestui “civilizat”,iar marginalizatii reusesc de minune sa materializeze violenta din noi,pe care noi o ascundem in spatele acestui”civilizat” inca intangibil;
eu nu am decat sa le multumesc;
si ce profund impresionat ar fi un marginalizat daca prezenta acestui multumesc s-ar face simtita,pe langa faptul fricii fata de propria violenta interiorizata,care ramane inca “necivilizata”…lucru pe care el nu are cum sa nu-l observe,pt ca asta e modul prin care a fost constrans sa vietuiasca.
sa nu uitam ca civilizare inseamna si uniune,iar noi respingem din frica de responsabilizare fata de acest fapt,doar un concept,nu omul in sine.
nu ne simtim capabili fata de un concept;
asa ca cu cat un om e mai in mizerie,cu atat haina “civilizarii” nu reuseste sa ne protejeze de frica de a ne afla noi insine in mizerie;
ganditi-va cat de “salbatici” am fost si noi,in cata mizerie si omor ne-am bagat….ehe,tiganii sunt mici copii pe langa noi;amintiti-va ce am facut din fiecare ideal care intr-un final ne-a ajutat sa crestem,am omorat,am trezit suferiinta in mii de suflete.
ganditi-va la un tigan civilizat,inteligent si care ne cunoaste istoria…ganditi-va cum ne priveste.
chiar va doriti ca o majoritate procentuala din tigani sa devina civilizati,suntem pregatiti pt aceasta?…ca ei sa ne fie egali?!ganditi-va cate lucruri din trecutul nostru raman inca nerezolvate,neacceptate.
de ce suntem atat de iritati in privinta posibilitatii lor de a manevra violenta sub orice forma…pt ca in noi inca mai zac aceste posibilitati ce le-am manifestat in trecut.
cum putem noi rezolva un prezent problematic cand inca trecutul nu ne-a devenit invatare de minte.
trecutul este inca prezent in mentalul europei ce se vrea unita,si totusi noi ne credem perfect responsabili pt viitorul semenilor nostri tigani,marginalizati,etc.
toti suntem un marginalizat in sine,numai ca unii ne credem victimele unui viitor imprevizibil si altii avem vinovatia calaului propriului trecut.
sa spun mai multe?cred totusi ca am atins baza a ceea ce se poate spune inca in voi…
eu nu as dorii sa devin piatra care arunca in tigan.caci mana care tine piatra este raul,si nu “civilizatul” ofensat.

voi credeti ca noi suntem mai toleranti…nu,noi suntem mai dezorganizati,de aceea tiganii se simt mai ca la ei acasa.zici ca nu sunt marginalizati,dar cum numesti tu un individ neintegrat in societate.daca stilul lor te face sa spui ca nu este efectul unei marginalizari…
nu stiu…hai sa cautam in tigani toate relele pe care noi nu le avem,si sa ii izolam ca pe niste obiecte,rebuturi ale societatii,caini vagabonzi pe strada vietii.
cine suntem noi,incat sa ne luam dreptul de a scoate tiganii din tara ca pe niste obiecte?
eu cred ca respingerea noastra fata de ei,este un eveniment minor fata de cat ne poate debita mintea la rautati si incapacitati.
imaginati-va ca sunteti un individ izolat de societate,si ca pe fiecare coltisor de pamant,pasul vostru este urmat de repulsia celorlalti.nu va revoltati,riscand sa deveniti in ochii majoritatii un salbatic,doar pt ca ei detin puterea,civilizarea,etc?
eu vad doar ca ei nu au incredere in noi,si reciproca.
violenta sentimentelor lor exista,pt ca asta exista peste tot in lume…dar cosmetizata.
banuiesc ca nu va place ca un tigan sa va fure portofelul cu banii de cumparaturi pe o saptamana pt copiii vostri,si va ganditi cum acelui tigan nu i-a trecut asta prin minte inainte de a face gestul.
eu tocmai citesc o carte,in care se vede cum erau tratati mai demult taranii fara educatie si fara civilare,doar pt ca o minoritate era privilegiata…si deci avea puterea.
taranii erau marea masa,constituita din niste robotei in seviciul unor rasfatati.
tiganul vede ce va ajunge din neamul sau daca va lasa puterea,pe mana societatii noastre,vede si ce sunt romanii fara prea multe posibilitati.
un tanar roman fara prea multe posibilitati lupta pt propria libertate in aceasta societate,dar un tigan chiar e liber.
sau hai sa izolam toti copii/oamenii autisti de pe aceasta planeta,doar ca nu se integreaza in societate fara ajutorul nostru.
autistii s-ar simtii mai fericiti pe o “insula” a izolarii,asa cum se simt si tiganii.tiganii sunt niste autisti ai “civilizarii” noastre.
eu ii vad pe tigani mai liberi decat noi,caci ei nu au nici o treaba cu stilul nostru de viata.
noi suntem iritati de stilul lor,utilizand puterea,si nu propria libertate…care e adevarata putere.
eu am avut o singura data o “simpla” altercatie cu o tiganca cand stateam singura pe o banca in parc.
era ziua, si a venit langa mine sa imi citeasca viitorul intr-o…ata.
amuzata si plictisita,caci aveam 19 ani si asteptam sa iau somajul,iar coada era prea mare…asa ca in parc era mai relax.
eram curioasa cum isi va utiliza tiganca imaginatia…pur si simplu.
in timp ce imi ghicea eu o ajutam pe firul sau imaginativ(un fel de act subtil al liderului).
ea s-a prins decat in momentul cand eu m-am hotarat sa-i pun capat acestui joc.
tot ea mi-a dat posibilitatea de incheiere:fiind absorbita de priceperea ei,imi zice ca daca vreau sa am noroc si mai mare la bani sa-mi pun ultimii banuti din buzunar “in joc”.
am facut-o sa inteleaga ca mi-am rezervat placerea sa joc cu ea,doar pana la o anumita suma care trebuia sa imi ramana in buzunar pt niste nevoi personale.
ea tot nu a crezut in cuvantul joc,si a scos un teanc mare de bani din buzunarul ei.
am facut un oau,tanara somera de mine si i-am facut o propunere.
in timp ce imi vorbea de planul ei ca eu sa pun toti banii pe gramada ei,mi-am pus subtil in palma niste bani,dar nu pe toti…si am facut gestul de a ma preface ca bag grabita mana in buzunar si ca scot toti banii.
apoi i-am zis sa puna ea teancul de bani peste banii mei,caci asta inseamna noroc,caci eu am prea putini bani sa investesc.
tiganca destul de corpolenta a sarit ca arsa,in pozitia de drept si a inceput sa debiteze la vorbe,ceea ce eu as fi facut daca ea ar fi plecat fara permisiunea mea cu ultimii mei bani…permisiunea mea ar fi fost doar naivitatea.
s-a departat de mine furioasa si si-a chemat “haita”(cum am vazut ca scrie intr-un comentariu),
vreo inca cinci tiganci care pana in acel moment fusesera discrete,sa nu sperie.
am pornit relax de pe banca,inca de cand tiganca se indepartase furioasa,si am grabit pasii cand le-am vazut si pe celalalte…si m-am bagat si eu in haita mea.
furia arata neputinta,inconstienta,dar cea mai utilizata de tigani este o imagine a violentei contrafacuta, manevrata cu rol de dominare.
probleme intre mine si tigani nu se repeta,pt ca nu sunt pe interesul lor,nu se pot pune pe aceeasi lungime de unda cu mine,decat in lucrurile si limitele pe care le vreau eu.
asta nu inseamna ca eu sunt mai breaza,ci doar sunt si eu om ca si ei…egala.
tiganii nu sunt o provocare pt mine,ci eu sunt pt ei…caci le sunt egala.

asta cu lumi diferite nu o cred…caci este doar o aparenta.

6 comentarii:

Mircea Vladut spunea...

Eu am afirmat ca nu e vorba de diferenta de civilizatie, ci doar de reguli si principii morale.

Toteu spunea...

tu zici ca daca te doare burta,iei un medicament contra durerii...si treaba e rezolvata.poti sa imi expui toate durerile din lume,tot nu o sa fug de ceea ce vad la baza lor.
asa ca hai sa fugim toti,de tigani,de cainii vagabonzi si de teroristi...asa vom ajunge niste zombii.

Mircea Vladut spunea...

Asta e alegerea mea. Sa evit medii in care nu-mi place sa traiesc. Daca nu-mi place nici mediul oamenilor politici, inseamna ca ii discriminez si ii marginalizez? Daca nu-mi plac directorii (nu ei ca persoana, ci felul in care pun problema) de la mine de la fabrica, inseamna ca ii marginalizez si ii discriminez?
E vorba si de interese. Asa cum nu am interese comune cu politicienii, conducerea, asa nu am interese comune cu tiganii.
Mentionez ca in articolul meu doar am relatat niste fapte, pe care am incercat sa le explic. Nu mi-am exprimat dezaprobare fata de ei, pentru ca nu ii dezaprob. Este dreptul lor sa aiba lumea lor, dar e si dreptul meu sa am lumea mea. Ceea ce doresc eu e doar egalitate in drepturi. Dar sa ma forteze cineva sa am de a face cu oameni care nu-mi plac, in numele "egalitatii in drepturi", inseamna ca eu sunt cel discriminat.
Eu am inteles ce vrei sa spui tu, anume ca violenta exista in oricine, iar tiganii doar scot violenta din noi la suprafata. Dar sa stii ca si daca dau din greseala cu capul de ceva, tot ma infurii si macar in sinea mea sunt violent. Si sunt destui romani care sunt la fel de violenti, insa nu se manifesta. Si sunt si destui romani care ma provoaca sa fiu violent. Nu vad de ce as avea capul spart si buzunarele golite, daca e nevoie sa scot violenta afara din mine.
De mult am scris un articol in care am vorbit despre un tigan-minune, care avea niste maini de aur si o intuitie deosebita. Am scris asta pentru ca asta e adevarul, l-am cunoscut pe tiganul ala (asta nu inseamna ca nu m-a pacalit). Iar despre micul episod - tot asa am scris, pentru ca asta am vazut, nu pentru ca sunt rasist si-i discriminez. Cu ochii mei. Nici nu am umflat, nici nu am exagerat cu nimic.

Toteu spunea...

Mircea-eu nu m-am luat de felul tau de a gandi,chiar iti apreciez exprimarea pe blog...ci e simplu:ma exprimam si eu,e un lucru placut acesta.chiar imi esti o persoana simpatica si un dragut...nu ai cum sa te superi,caci in comunicarea noastra eu iti citesc fiecare cuvintel si prind totul.
citeste cu atentie cuvintele mele,caci in ele sunt doar eu,nu te oblig sa fi si tu.

Mircea Vladut spunea...

Cum sa ma supar?? Tocmai schimbul de opinii este interesant si este unul din scopurile tuturor blogurilor.
Insa, chiar daca am inteles punctul tau de vedere inca de la inceput, am avut impresia ca ai intentia de a critica, nu de a-ti spune parerea. Probabil ca este una din problemele mele, caci in mediul meu critica si atacul sunt aproape niste mijloace de comunicare...
Scuze. N-am sa mai fac. :)

Toteu spunea...

nu te scuza,caci si eu o patesc in mediul meu familial,cu toate ca eu sunt aceasi peste tot.nu stiu sigur care-i liderul in familia mea...dar familia nu este doar o idee in numele careia sa ceri uniformizare.mie asta imi si place la o familie,specificul fiecaruia,care formeaza un cadru deschis.

Da mai departe

“Binecuvântată fie această zi, fie ca eu să o fac specială în vreun fel.
Binecuvântată fie viaţa mea, fie ca eu să o tratez cu dragoste şi atentie.
Binecuvântaţi să fie toţi oamenii, fie ca eu să văd bunătatea în fiecare.
Binecuvântată fie natura, fie ca eu să îi observ frumuseţea şi minunăţiile.
Binecuvântat fie adevărul, fie ca el să-mi fie mereu cel mai bun prieten.”

"Vino, Doamne al meu, Tu, pe Care Te-a dorit şi te doreşte ticălosul meu suflet!
Vino, Cel ce Tu Însuţi Te-ai făcut dorinţă întru mine şi m-ai făcut a Te dori pe Tine,
Cel cu totul neapropiat. Vino, bucuria mea cea neîncetată şi desfătarea şi slava.
Vino, suflarea mea, viaţa mea, mângâierea sufletului meu. Fă-Te cu mine un duh,
Preabunule Stăpâne, fără de amestecare, fără de mutare, fără de schimbare, Dumnezeule
cel peste toate.

Fă-Te mie toate întru toate, hrană negrăită şi cu totul nemistuită, care de-a pururea
se revarsă în buzele sufletului meu şi curge ca un izvor în inima mea,
îmbrăcăminte care străluceşte şi cu totul arde pe draci,
curăţire care mă spală pe mine prin nestricăcioase şi sfinte lacrimi,
pe care venirea Ta le dăruieşte celor către care vine.
Fă-Te mie, Doamne, lumină neînserată şi soare neapus,
în tot locul strălucindu-mă pe mine, Cela ce nu Te întorci dinspre nimeni,
ca să nu ne acoperim cu întunericul păcatelor noastre, nevoind a veni către Tine.

Depărtează de la mine, Doamne, toată înălţarea cea pierzătoare şi-mi dă mie, Doamne,
înţelepţirea desăvârşită a ochilor. Pune limbii mele frâu. Arată urechile mele bine
supuse sfintelor Tale porunci. Dă-mi răbdare întru necazuri.
Înţelepţeşte şi întăreşte inima mea întru îndelungă-răbdare, întru milostivire,
întru dragoste, întru smerită cugetare, în pace către sine-mi şi către toţi,
întru întoarcere de la lenevia şi trândăvia dracilor, în care ca în nişte dulceţi
m-am desfătat. Dă-mi mie desluşire lămurită în gânduri, ca să aflu pe care dintre
ele se cade mai mult a le alege. Dă-mi mie să cunosc meşteşugirile diavolului şi
să mă lepăd de ele şi de el;şi cu totul să-mi tai voia mea şi să las cele ale mele
întru purtarea Ta de grijă,şi de acolo să nădăjduiesc folosul.

Căci la Tine este viaţa mea, lumina mea, mântuirea mea.Şi pe Tine Te binecuvântez
şi Te slăvesc şi Ţie mă închin, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte
şi Purcezător şi Celui de o veşnicie cu Tine şi de o fiinţă cu Tine al Lui Fiu,
totdeauna, acum şi pururea,şi în vecii vecilor. Amin."

Premiu